voeljethuis@huisje300.nl |  06-51482536

Lezing Week van de Opvoeding

"Een lastig kind of een kind dat het lastig heeft?"

Het is maar door welke bril je ernaar kijkt. Of jij je als ouder, verzorger, juf, opa of oma laat raken door het gedrag. En of je echt weet wat jouw kind nodig heeft. Want veel kinderen van nu zijn anders dan vroeger.

Het kind van deze tijd
Ze zijn gevoeliger van aard. Ze pikken meer op, leren op een andere manier, hebben een grote Eigen Wijsheid en weten vaak precies wat goed voor ze is. Ze communiceren op gevoelsniveau en krijgen hierdoor te maken met tegenstrijdigheden. Ze zijn hard aan het werk om te voldoen aan al onze regels. Vaak kunnen ze daar niet aan voldoen, omdat ze simpelweg op een andere manier denken, voelen, doen en zijn. Het belangrijkste: ze hebben niets met gezag, ze weten zelf heel goed wat goed voor hun is. Ze luisteren niet naar wat je zegt, maar wat er onder je woorden zit.

Wat doen wij als ouders?
Wij kopiëren onze eigen opvoeding. Worden strenger. Stellen nog meer regels op. Zetten onze kinderen op de gang of geven ze een andere straf. We worden star en rigide. Allemaal in de hoop dat het beter wordt. Maar we stoten elke keer weer onze neus. Met als gevolg veel wanhoop, frustratie, boosheid, verdriet en schuldgevoel. En elke keer weer neem je je voor het anders te gaan doen. Je draait rond in cirkeltjes en zit regelmatig met je handen in het haar. Nu, laat ik je dit vertellen: Dat hoeft niet! Er is een manier om het anders te doen. En die manier leg ik je vanavond uit.

Wat heeft een kind van deze tijd nodig?
Ik neem je mee in het brein van een kind van deze tijd. Hoe werkt het bij hen? Hoe komt het dat ze soms zo slecht luisteren? Afwezig lijken? Druk zijn? De regie willen houden? Woede-uitbarstingen hebben? En bovenal: wat is jouw rol (als ouder, verzorger, leerkracht) hierin? Hoe zorg je ervoor dat je aansluiting vindt bij het kind. Dat je begrijpt wat het kind nodig heeft? En weet wat jou te doen staat?


Over de Week van de Opvoeding

Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Daarom staat de Week van de Opvoeding in het teken van opvoeden en ouderschap. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals.

Het thema van 2020 is ‘Staan en Opvallen’. Hoewel de maatschappelijke druk toeneemt, zijn ouders weerbaar en veerkrachtig. Welke factoren zorgen dat ouders zich fijn voelen in het ouderschap? En hoe kunnen professionals hier een versterkende rol in spelen? Want wanneer het goed gaat met de ouder, gaat het ook vaak goed met het kind.

Opvoeden is hard werken. Soms gaat het met vallen en opstaan. Maar het is vooral ook genieten. Daarom zeggen we ‘Staan en Opvallen’.

Waar & Wanneer?

Datum:
Maandag 5 oktober

Tijd:
19.45 uur deur open.
20.00 uur start lezing.

Locatie:
De Bibliotheek IJsselstein aan de Overtoom.

Kosten:
Deelname is gratis.

Aanmelden:
Stuur een mailtje naar voeljethuis@huisje300.nl of maak gebruik van het aanmeldformulier.

Livestream:
Lukt het niet om fysiek aanwezig te zijn? Er is een livestream beschikbaar. De details hierover volgen.