voeljethuis@huisje300.nl |  06-51482536


Het voetbalschoenen drama

Hoe ga je om met woede-uitbarstingen?

Deze week hadden we het tijdens de oudercursus over wat er achter het gedrag van jouw zoon of dochter kan zitten. Gedrag is namelijk slechts het topje van de ijsberg dat boven water uitsteekt. Als je kijkt naar wat er onder water ligt, vind je vaak de oplossing. Vanmorgen werden wij getrakteerd op een mooi voorbeeld dat ik graag met jullie deel.

Voetbalschoenen drama
Vandaag is het speelgoeddag op school. Melle had bedacht dat hij zijn nieuwe voetbal mee wilde nemen. Maar zonder voetbaloutfit en voetbalschoenen ben je natuurlijk geen echte voetballer 😉. Dus het voetbaltenue had hij al aangetrokken. Toen kwamen de voetbalschoenen uit de kast. Maar… we hebben een duidelijke afspraak dat voetbalschoenen voor op het voetbalveld zijn, niet voor in de klas. Slim als hij is, vraagt hij Papa om hem te helpen zijn voetbalschoenen aan te doen. Maar ja, dan kom ik beneden en wijs ik hem op de afspraak. Het resultaat: een groot drama en een kind dat al huilend en krijsend voet bij stuk houdt en steeds hysterischer wordt. Super lastig als je weet dat de tijd dringt om nog op tijd op school te komen. Gelukkig was manlief thuis en kon hij alvast met Suus naar school. Dat gaf mij de ruimte om Melle te kalmeren.


Onder water
Ik weet inmiddels dat zo’n uitbarsting niet alleen om de voetbalschoenen gaat. Dus ik laat hem eerst uitrazen en probeer hem te troosten. Op een later moment, als ij weer rustig is, vraag ik door. En wat blijkt?


Anders dan anders
Melle vindt speelgoeddag heel spannend. Hij weet niet goed wat er van hem verwacht wordt, de dag verloopt vaak anders dan anders en doordat iedereen enthousiast zijn of haar speelgoed wil laten zien, is er veel onrust in de klas. Dit zorgt voor veel onrust bij hem.


Jezelf laten zien
Daarnaast laat je door het speelgoed dat je meeneemt ook jezelf zien. Een gemiddeld kind zal hier niet bij stil staan, maar een gevoelig kind en in Melle zijn geval een slim kind, is een dag van te voren al bezig met de vraag welk speelgoed hij of zij het beste mee kan nemen. Er gebeurd van alles in die kleine kopjes: vragen buitelen over elkaar heen. Wat moet ik meenemen? Met wie wil ik spelen? Zou diegene dit speelgoed wel leuk vinden? Of moet ik toch liever dat meenemen omdat ik dan met die kan spelen. Vaak zijn ze niet meer bezig met datgene wat ze zelf willen, maar wat een ander ervan vindt en met wie ze aansluiting hebben met dit type speelgoed. Dit levert veel stress op.


Oneerlijkheid
Eenmaal op school krijg ik nog meer duidelijkheid: van de week was er een ander kindje die wel voetbalschoenen aan had op school. Dus dat is oneerlijk. En laat eerlijkheid nu één van de belangrijke dingen zijn die bij gevoelige kinderen hoog in het vaandel staan….


Kortom
Het drama wat ik zag vanmorgen, had niet direct iets met de voetbalschoenen te maken. Er zat veel meer onder. Door hier naar te kijken, kan ik me veel beter inleven in wat dat voor Melle betekent. En daardoor kan ik rustig blijven, hem echt zien en er gewoon voor hem zijn. Met als resultaat dat de bui na 10 minuten over is en we alsnog op tijd op school kunnen zijn.


Dus wat kun je doen in zo’n situatie?
- Blijf zelf vooral rustig
- Praat met een zachte rustige stem.
- Geef aan dat je begrijpt dat het een teleurstelling is, maar blijf rustig herhalen dat (in dit geval) voetbalschoenen voor op het voetbalveld zijn.
- Kom op ooghoogte en hou je kind vast als dat mag. Mag je je kind niet vasthouden, blijf dan bij hem zitten. Ben er gewoon.
- Zeg dat je kind boos en verdrietig mag zijn. Erken hem of haar in zijn of haar gevoel en biedt troost.
- En een hele belangrijke: laat tijdsdruk los! Liever te laat op school met een rustig kind, dan jezelf en je kind overstuur op school.
- Ga op een ander moment in gesprek. Kom er bijvoorbeeld 's middags pas op terug.


Heel veel succes!

Liefs, Linda


Meer lezen?