voeljethuis@huisje300.nl |  06-51482536


Krakende hersens
Hoe werkt het brein van een hoog sensitief kind?

Vandaag had ik een training voor mijn werk bij de Bibliotheek. Het ging over een nieuwe tool om selecties te maken om nieuwsbrieven te versturen. Het ene voorbeeld na het andere kwam voorbij, maar ik kon mijn aandacht er maar niet bij houden. Mijn hersens draaiden overuren van alle mogelijkheden die de tool te bieden heeft. De ene belangrijke selectie na de andere kwam in mijn gedachten voorbij. Met de daarbij horende campagnes en mogelijkheden die het ons biedt om meer in contact te komen met de klant. Er schoten vervolgens allemaal vragen door mijn hoofd hoe ik de selecties dan kon maken, welke e-mailsjablonen ik aan welke selectie zou koppelen en hoe de e-mailing die daaraan hing eruit zou zien. Het gevolg? Ik was totaal niet meer bij de les en kon daardoor zelfs de simpelste selectie niet meer maken.

Het Hoog Sensitieve brein
Waarom vertel ik dit? Omdat dit precies is wat er bij hoog sensitieve kinderen en hoog begaafde kinderen gebeurd. Hun hersens staan letterlijk nooit stil. Meerdere delen van de hersenen worden gebruikt. Er worden constant verbanden gelegd. Risico’s worden ingeschat en oorzaak en gevolg worden bekeken. Er wordt niet alleen waargenomen met het oog. Nee, alle zintuigen worden gebruikt. Beelden worden opgehaald en geuren, smaken en herinneringen worden eraan gekoppeld. En dit alles gebeurd in een ‘split second’.

Ratelende computer
Je kunt het zien als een ratelende computer die constant nieuwe informatie ophaalt en verbanden probeert te leggen tussen de informatie die reeds aanwezig is en die toegevoegd wordt. En een ratelende computer kan vastlopen, waardoor je niet eens een simpel word-bestandje meer kunt openen. Dat is precies wat er in het brein van een sensitief kind gebeurd: een simpele taak, zoals het maken van een som of het spellen van een woord, lukt niet meer.

Diepgaande informatieverwerking
We noemen dit Diepgaande informatieverwerking. Eén van de vier kenmerken van een hoog sensitief brein. Als je weet hoe het brein van een hoog sensitief kind (of persoon) werkt, kun je hiermee leren omgaan. Als leerkracht begrijp je dan waarom een kind snel afgeleid lijkt te zijn of dromerig voor zich uit staart. Langer de tijd nodig heeft om zijn of haar werk te doen. Simpele sommen niet kan maken. Helemaal vast loopt (omdat er te veel sommen of te veel plaatjes op een blad staan). Of vragen stelt die niets met de lesstof te maken 'lijken' te hebben.

Als ouder begrijp je waarom jouw kind moeite heeft met opruimen. Niet lijkt te reageren als je iets vraagt. Boos lijkt te worden om niets. Steeds maar waarom vragen stelt. Hangerig, zeurderig en verveeld kan zijn in de vakanties. Altijd opmerkt dat jij iets nieuws aan hebt, naar de kapper bent geweest of iets verplaatst hebt in de woonkamer. Of strak vast wil houden aan routines. En regelmaat nodig heeft. Dit heeft allemaal te maken met die diepgaande informatie verwerking.

Wil jij dit leren?
Wil je ook meer weten over het brein van het sensitieve kind? Begrijpen wat er in het koppie van jouw zoon of dochter gebeurd? En tools en handvaten krijgen hoe jij jouw sensitieve kind zelf kunt helpen? Dat kan! Op 17 september start er weer een nieuwe HSP Oudercursus. Er zijn nog een paar plekjes beschikbaar. Wees welkom!

Meer lezen: