voeljethuis@huisje300.nl |  06-51482536


Ontspannen op vakantie
Tips voor een gezellige vakantie

Vroeger dacht ik vaak: Oh help, we hebben bijna vakantie!
Ik hoor je denken: Help vakantie? Het is toch juist fijn om even geen tijdsdruk te hebben en samen leuke dingen te kunnen doen? Zeker! Maar voor veel hoog sensitieve kinderen kan juist het loslaten van de structuur en regelmaat een reden zijn voor onrust. Doordat er geen vast dagritme is, weten kinderen niet waar ze aan toe zijn. Ook een ander ochtend- en avondritueel, andere slaaptijden en een nieuwe omgeving kunnen een onveilig gevoel geven. Dit leverde bij ons vaak, vooral in de 1e week, veel strijd en boosheid op.

Graag deel ik daarom onze succesfactoren voor een gezellige start van de vakantie:

1. Laat je kind wennen aan het nieuwe ritme
Ga niet direct de 1e vakantiedag op vakantie. Laat je kind eerst even wennen aan het feit dat het niet meer vroeg op hoeft te staan. Vaak zijn de kinderen moe van alle activiteiten in de laatste schoolweken. Ze moeten even de ruimte krijgen om te wennen aan het feit dat het tempo omlaag kan. Dit zorgt voor een hoop rust op het vakantie adres.

2. Bereid de vakantie samen voor
Bekijk van te voren samen met je sensitieve kind de plek waar jullie naar toe gaan. Lees boekjes over het vakantieland, laat je kind kennis maken met de andere taal. En vooral: laat op internet zien hoe jullie vakantieplek eruit ziet. Tegenwoordig kun je via Google Maps en Streetview een hele goede indruk krijgen van je vakantieadres. Bezoek samen de website van de camping of het vakantiepark waar jullie naar toe gaan. Kijk samen naar de plattegrond en laat zien wat er allemaal te doen is op de camping. Door dit thuis al te doen, hebben ze al een beeld van hun vakantieadres. Dat levert ter plekke minder stress op.

3. Vertel je kind hoe de reis eruit gaat zien
Geef duidelijk aan hoe lang de reis naar de vakantiebestemming gaat duren en stop op de tijden waarop je normaal gesproken ook thuis iets eet of drinkt. Door het dagritme van thuis aan te houden, is er herkenning en weten de kinderen waar ze aan toe zijn. Is het een keer een dag anders? Leg dit dan uit.

4. Ga samen op ontdekking
Neem als je aangekomen bent op de plaats van bestemming de tijd om samen een wandelingetje te maken over de camping of het vakantiepark om zo samen te ontdekken hoe jullie vakantiestek eruit ziet. Heb je van te voren al op internet gekeken, dan kun je hier tijdens je wandelingetje naar verwijzen. Dat geeft herkenning en rust.

5. Hou een dagritme aan
Probeer zoveel als mogelijk het dagritme van thuis aan te houden, zeker wat eettijden betreft. Lukt dit niet omdat je bijvoorbeeld op pad bent? Let er dan op dat je altijd iets te eten bij je hebt zodat je sensitieve kind geen hongerklop krijgt. Veel sensitieve kinderen zijn extreem gevoelig voor de signalen die hun lichaam afgeeft als er gegeten moet worden. Dit uit zich in een kort lontje hebben of in het ergste geval in een driftbui. En dat wil je natuurlijk niet hebben als je net op dat ene gezellige marktje loopt, toch?

6. Zorg voor vermaak
Ga je lunchen of uit eten? Neem dan iets te doen mee voor de kinderen! Wij hebben altijd een ‘vermaak’ tasje bij ons met daarin een (kleur)boek, tekenpapier, stiften en een kaartspelletje. Ook hier kan een MP3-speler (zie tip10) handig zijn. Dit voorkomt verveling en geeft je zelf de mogelijkheid om rustig te eten.

7. Let op slaaptijden
Is jouw sensitieve kind gevoelig voor weinig slaap? Probeer dan de slaaptijden van thuis zoveel mogelijk aan te houden.

8. Zorg voor uitdaging
Veel sensitieve hoog intellectuele kinderen vinden vakantie saai omdat er niets te leren valt. Wij hebben altijd een aantal uitdagende spellen mee op vakantie zodat de hersens gekraakt kunnen worden. Maar we proberen ook altijd leerzame activiteiten in onze uitstapjes te verweven. Wat ook leuk is om te kijken of je samen nieuwe woordjes kunt leren van de taal van het land waar je verblijft. Laat je dochter of zoon bijvoorbeeld de broodjes halen bij de bakker of laat hem of haar zelf zijn ijsje of drankje bestellen aan de bar.

9. Bouw voldoende rust in
Bouw voldoende rust in tussen alle activiteiten. Jouw sensitieve kind heeft het druk met het opdoen van alle nieuwe ervaringen en gebruikt hierbij al zijn zintuigen. Het kost tijd om dit te verwerken, dus plan niet elke dag een uitje in, maar doe dit bijvoorbeeld om de dag zodat er voldoende tijd is om alle nieuwe indrukken te verwerken.

10. Zorg dat je kind zich kan opladen
Neem MP3-tjes mee met een koptelefoon. Zo kan jouw sensitieve kind zich letterlijk even afsluiten van de buitenwereld met zijn eigen muziek. Een ideale manier om weer even helemaal in je eigen energie te komen en op te laden. NB: Ik zet bewust geen I-pad of Tablet neer, omdat filmpjes kijken of spelletjes doen juist weer prikkels toevoegt, terwijl je wilt dat je kind tot rust komt en de reeds opgedane prikkels een plek kan geven.

11. Zorg voor een eigen ruimte
Dit kan soms lastig zijn op vakantie, maar voor sommige kinderen wel een must. Wij reizen met een caravan waarin wij ook met z’n allen slapen. Hierdoor is er weinig ruimte om je even terug te trekken. Sinds vorig jaar hebben we een speciaal speeltentje (zo'n pop-up tentje) waar de kinderen zich indien gewenst alleen terug kunnen trekken met hun eigen speelgoed. Maar ook voor mij is het een heerlijke plek om even helemaal bij te komen ;-) Verblijf je in een vakantie-huisje? Gebruik dan eens de lakens van de bedden om een tafeltent te bouwen. Super leuk om te doen en daarna heb je een heerlijke chill-plek!

12. Maak en bespreek een dag- en weekindeling
Je wilt natuurlijk het liefst geen strakke planningen op de vakantie. Maar toch is het aan te raden om dingen enigszins te plannen. Hierdoor weten kinderen waar ze aan toe zijn. Wij bespreken bijvoorbeeld 1 keer per week globaal de week en elke ochtend bij het ontbijt bespreken we wat iedereen die dag zou willen doen. Samen bepalen we dan hoe de dag eruit gaat zien. De kinderen hebben hierin net zoveel inspraak als wij. Hierdoor wordt het ook echt hun vakantie en het voorkomt strijd.

13. Zorg dat je zelf voldoende rust krijgt
Geef je kinderen op vakantie ook taakjes. Laat ze bijvoorbeeld ’s morgens de afwas doen. Dit vinden ze vaak erg leuk en jij kan even lekker met je kopje koffie een boekje lezen.

En tot slot:
Ga niet direct iets doen als je kinderen zeggen dat ze zich vervelen. Vervelen is heel goed: het bevordert de creativiteit en het probleem oplossend vermogen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie succesfactoren! Laat je een berichtje achter op Facebook?

Een hele fijne vakantie!

Lieve groet,

Linda

Meer informatie?

Wil je naar aanleiding van mijn Blog meer informatie? Heb je een vraag of wil je een reactie geven? Leuk! Ik hoor graag van.

Je mag me mailen op voeljethuis@huisje300.nl, bellen op 06-51482536 of laat een reactie achter op mijn Facebookpagina.