voeljethuis@huisje300.nl |  06-51482536


Slapen als een roosje

Waarom kan mijn sensitieve kind moeilijk in slaap komen en wat ik doen?

De hele dag door doen we allemaal indrukken op. Het is aangetoond dat wij tegenwoordig zelfs 200x zoveel informatie op ons af krijgen als 20 jaar geleden. Voor veel mensen die niet sensitief zijn, zorgt dit al voor een op-hol-geslagen brein en slaapproblemen. Als we kijken naar de kenmerken van een hoog sensitief kind, kun je gaan begrijpen waarom juist deze groep kinderen moeite hebben om ’s avonds in slaap te komen. Want wat gebeurd nu eigenlijk op het moment dat ze op bed gaan liggen? En hoe kun jij als ouder helpen?

Veel gedetailleerde informatie
Een sensitief kind neemt alles veel gedetailleerder waar en gebruikt hiervoor al zijn zintuigen. Het vlekje op de jurk van de juf wordt gezien. Het nieuwe wasmiddel van het kindje naast hem wordt geroken. Het gebrom van de computer wordt gehoord. Als de juf een verhaal vertelt over een kindje dat een aardbeien ijsje eet, zal het de smaak van aardbeien proeven. En als zijn beste vriendje verdrietig is, zal het dat voelen. Al deze indrukken moeten verwerkt worden. En je raadt het al: dat gebeurt wanneer onze hersenen geen nieuwe informatie aangeboden krijgen, ofwel als we op bed liggen.

Diepe verwerking en nadenken
Dan gaan alle radartjes draaien. Alle beelden, geluiden, geuren, smaken en gevoelens van de dag komen nog een keer voorbij. En jouw sensitieve kind gaat hier dan over nadenken en zich afvragen waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Hoe kan het dat de juf een vlekje op haar jurk had? Zou ze gemorst hebben met het ontbijt? Of zou het tandpasta zijn? En die geur van dat wasmiddel, is dat nu het wasmiddel dat wij ook hebben? Of heeft oma dat? En waarom is een aardbei eigenlijk rood? Of wat zou er nou met mijn vriendje aan de hand zijn? Heb ik iets verkeerd gedaan? Of iets verkeerds gezegd? Nu je dit weet, kun je ook begrijpen dat bijvoorbeeld een boekje lezen voor het slapen gaan niet (altijd) helpt om in slaap te vallen. Want met het lezen van een boek komt er weer nieuwe informatie bij.

Van onbewust naar bewust
Vaak gebeurt dit allemaal onbewust en kunnen ze niet eens vertellen wat er allemaal in hun hoofd speelt of welk gevoel daarbij zit. Ze weten alleen dat hun hoofd druk is en dat ze een raar gevoel hebben in hun buik, borst, keel, of welke plek dan ook. Wij als ouder kunnen onze kinderen helpen om hun volle hoofd wat leger te maken. We kunnen ze leren woorden te geven aan hun gevoel of de gebeurtenissen van de dag een plek te geven.

Wat kun jij als ouder doen?

Een aantal tips:

1. Rustige Overgang
Zorg voor een rustige overgang van het actieve deel van de dag naar het naar bed gaan. Ga bijvoorbeeld lekker onder de douche en laat je kind zichzelf verbeelden dat het alle indrukken van de dag door het putje weg spoelt. Sensitieve kinderen hebben een grote verbeeldingskracht, dus met een beetje geluk komen er zelfs grappige verhalen bij, bijvoorbeeld dat ze Max uit de klas door het putje spoelen omdat die zo onaardig is geweest. Haak hierop in met humor en laat de gekste dingen die op die dag voorbij zijn gekomen wegspoelen door het putje. Bijvoorbeeld: Dag vieze smaak van de broccoli! Of: Doei stinksokken van Juliette!  

2. Spreek de dag door
Spreek voor het slapen gaan de dag door: wat heb je allemaal gezien, gehoord, geroken, geproefd en welk gevoel had je daarbij? Is er iets wat lastig was vandaag? En is er iets wat heel leuk was? Heb je ergens nog een vraag over? Kunnen we daar nu iets aan doen? Of zullen we daar morgen naar kijken? Vaak is het namelijk al voldoende dat ze weten dat ze op een later tijdstip iets op kunnen pakken. Ze kunnen het dan letterlijk even ‘parkeren’.

3. Maak een krastekening
Maak samen een krastekening. En kijk of je er iets moois van kunt maken. Door bezig te zijn, stapt jouw kind automatisch uit het hoofd, dus uit het denken. Alle onrust verdwijnt in de tekening en ze gaan met een fijn gevoel slapen. Bij Suus hielp het ook om de tekening daarna op te hangen op haar kamer. Dat gaf haar het gevoel dat ze haar eigen vervelende gevoel had omgezet naar iets moois.

4. De dag 'afstrijken'
Strijk de dag met je handen van je kind af als je kind op bed ligt: begin bij het hoofd en strijk met vlakke handen en een beetje druk over het achterhoofd, over de armen, de rug, de billen, over de benen, naar de voeten en wapper de drukte van de dag van je af. Herhaal dit een paar keer. Je zult zien en horen (zuchten) dat je kind de spanningen van de dag letterlijk van zich af laat glijden.

5. Luister (samen) naar een geleide kindermeditatie
Een geleide kindermeditatie helpt om alle gebeurtenissen van de dag een plek te geven en te ontspannen. Op Youtube zijn heel veel geleide kindermeditaties te vinden. Wij werken in de Sensikids Training Ik ben Oké met de Zintuigenboom. Een krachtige en ontspannende meditatie waarbij kinderen alles wat ze gehoord, gezien, geproefd, geroken en gevoeld hebben en niet meer nodig hebben, afvoeren in de vuiliniswagen.

Druk kind?
Tot slot wil ik nog even stil staan bij het volgende: Kinderen die een ontdekkend, prikkelzoekend karakter hebben, vinden het extra lastig om stil te staan bij hun lichaam en hun gevoel. Zij kunnen van een meditatie of een massage juist een onveilig, onrustig gevoel krijgen. Deze kinderen zitten vaak zo in hun hoofd omdat ze gewend zijn om alsmaar door te gaan, constant alert te zijn en op zoek te gaan naar nieuwe dingen, dat het averechts kan werken. Ze kennen de signalen van hun lichaam niet en dat kan onprettig of zelfs onveilig aanvoelen met als gevolg dat ze geen geleide meditaties meer willen luisteren. Geef het de tijd, luister desnoods eerst samen en bouw dat langzaam af. Ze moeten eraan wennen dat er ook nog van alles in hun lichaam gebeurd, want ze zijn gewend om in hun hoofd te zitten. Dus geef het niet na 1 keer op, want je zult zien dat juist deze groep kinderen veel meer rust krijgen als zij zich bewuster worden van hun lijf.

Ik hoop dat ook jouw sensitieve kind snel lekker gaat slapen na het uitproberen van één van deze tips.

Heb je zelf een leuke tip? Ik hoor ze graag!

Fijne dag!

Liefs Linda

Meer lezen?

Meer informatie?

Wil je naar aanleiding van mijn Blog meer informatie? Heb je een vraag of wil je een reactie geven? Leuk! Ik hoor graag van.

Je mag me mailen op voeljethuis@huisje300.nl, bellen op 06-51482536 of laat een reactie achter op mijn Facebookpagina.