voeljethuis@huisje300.nl |  06-51482536


Wat zou liefde doen?

Deze week werd ik weer eens geconfronteerd met een oud vertrouwd gevoel: de angst om het niet goed te doen. En ik liet de angst regeren. Ik vluchtte en trok me terug. Het kostte me bakken vol energie en zorgde ervoor dat ik baalde van mezelf. Vanmorgen realiseerde ik me dat ik ook een andere keus had gehad. Ik had mezelf de vraag kunnen stellen: Wat zou liefde doen?


Angst of liefde?
Want in de basis hebben we de keus tussen twee emoties: Angst of Liefde. Alle andere gevoelens en emoties zijn afgeleid van deze twee basis emoties.


Angst
Angst is geen goede raadgever. Het verwijdert je van jezelf, het kost energie, het houd je klein, laat je stressniveau stijgen en maakt je star. Je komt letterlijk in de overlevingsstand, waardoor je alleen nog maar kunt vechten, vluchten of bevriezen.


Liefde
Terwijl Liefde je dichter bij jezelf brengt, je laat groeien, je nieuwe mogelijkheden laat zien, je creativiteit aanwakkert en je een ontspannen en zacht gevoel geeft.

Angst & Liefde in de opvoeding
Ik ben me steeds bewuster van het feit dat ik zelf de keus heb om vanuit angst of liefde te reageren. Zeker in de opvoeding. Het maakt dat ik anders naar het gedrag van mijn kinderen kan kijken en meer begrip heb voor hun reactie op bepaalde situaties.


Ik noem een paar voorbeelden:

- De angst dat andere mensen mijn kind druk vinden, maakt dat ik hem tot rust maan. Terwijl liefde mij zijn tomeloze energie en enthousiasme laat zien. Hierdoor kan ik hem laten gaan en heb ik een ontspannen middag.

- De angst om te laat te komen op school, maakt dat ik mijn kinderen opjaag voordat we naar school gaan. Terwijl liefde mij tot actie aanzet: Ik help hen met het inpakken van hun tassen en het aantrekken van hun schoenen en jas. Waardoor we op een ontspannen manier en zonder strijd naar school kunnen.

- De angst dat mijn kind uit een hoge boom kan vallen, maakt dat ik ze tegen hou om in de boom te klimmen. Terwijl Liefde mij het vertrouwen geeft dat ze zelf hun grenzen kennen. En hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen groeit.

- En vanuit angst bekeken is mijn boze en schreeuwende kleuter, een lastig kind. Maar als je vanuit liefde kijkt, zie je een kind dat het moeilijk heeft. Ik kan hem troosten en er voor hem of haar zijn.


Angst onder ogen
Dit vraagt wel wat van mij als ouder: ik mag me bewust worden van mijn eigen angsten en ze onder ogen komen. En vooral mag ik leren vertrouwen te hebben. En dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je vertrouwen in het verleden meerdere keren beschaamd is. Dan is het een hele uitdaging.


Kiezen vanuit Liefde
Door naar je eigen angsten te kijken en te ontdekken waar die vandaan komen, kun je stappen gaan maken. Stel jezelf de vragen: Waar komt mijn angst vandaan? Wat heeft het mij te vertellen? Brengt het me verder? Biedt het een oplossing? Of dient het mij niet? En vooral: Stel jezelf elke keer weer de vraag: Wat zou Liefde doen?


Dus wat kies jij vanaf nu: Angst of Liefde?