voeljethuis@huisje300.nl |  06-51482536

Hoog Sensitieve Personen (HSP)

Hoog Sensitieve personen zijn mensen die geboren zijn met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen. De oorzaak hiervan ligt in een verfijnder zenuwstelsel en een andere manier van het filteren van alle indrukken die opgedaan worden en het gebruiken van meerdere hersendelen bij de verwerking van deze indrukken.

Op deze pagina vind je meer achtergrondinformatie. Neem gerust je tijd om alles te lezen. Heb je nadien nog vragen of wil je weten waar ik je mee kan helpen? Vraag dan hier een GRATIS inzichtsessie aan.

Doe de test

Elaine N. Aron, de grondlegster van de term Hoog Sensitief Persoon, heeft een vragenlijst ontwikkeld voor ouders om na te gaan of hun kind een hogere sensitiviteit heeft of niet. Wil jij weten of jouw kind Hoog Sensitief is? Vul dan hier de vragenlijst in.

Prikkelverwerking

Onder prikkels verstaan we alle ‘informatie’ die wij via onze zintuigen binnen krijgen. Dus alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen. We praten over externe prikkels en interne prikkels. Een voorbeeld van een externe prikkel is bijvoorbeeld omgevingsgeluid, bewegend beeld of (werk)druk. Bij interne prikkels spreken we bijvoorbeeld over het hebben van een vol hoofd, pijn, irritatie of een hongergevoel.

Hier lees je alles over overprikkeling en onderprikkeling.

Denkers en doeners

Denkers en Doeners, het prikkelmijdende kind of het prikkelzoekende kind, de High Sensation Seeker, Het Hoog Stimulatieve Kind, het Kind met een sterke wil of een Strong Willed Child? Er zijn zoveel termen in omloop dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Eigenlijk gaat het hier puur en alleen om de uitingsvorm van de sensitiviteit. Je hebt nu eenmaal kinderen die intravert reageren en kinderen die extravert reageren.

Hier licht ik alle termen toe en leg ik uit wat het verschil is.

Hoog sensitieve kinderen_huisje300

Lees in deze brochure wat de kenmerken, kwaliteiten en valkuilen zijn van sensitieve kinderen. Deze brochure is uitgegeven door Sensikids, de landelijk organisatie waar ik als Sensikids Coach bij ben aangesloten.